Vatikan’da papa seçimleri başladı: Sistine Şapeli’nden beklenen duman yükselmedi

Papa Seçimi Süreci Vatikan’da Başladı

Vatikan’da 88 yaşındaki Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in vefatının ardından yeni bir papa belirleme süreci başladı. Aralarında seçici 133 kardinalin de bulunduğu Katolik Kilisesi’nin 220 kardinali, Sabah Aziz Petrus Bazilikası’nda geleneksel Konklav öncesi ayin ile bir araya geldi.

Kardinaller Meclisi Dekanı Kardinal Giovanni Battista Re, yaptığı konuşmada, papa seçiminin sadece insanların yer değiştirmesi olmadığını belirterek, Hz. İsa’nın havarisi Aziz Petrus’un halefinin seçileceğini vurguladı.

Kilise hukukuna göre, Konklav’da üçte iki çoğunluğu yani 89 oyu alan kardinal, görevi kabul etmesi durumunda yeni papa ve aynı zamanda Vatikan Devlet Başkanı olacak.

Papanın Seçilmesi İçin Sistine Şapeli’nin Bacası Bekleniyor

Konklav süresince, yeni papanın seçilip seçilmediğini anlamak için Sistine Şapeli’nin bacasına bakılacak. 133 kardinal bugün Sistine Şapeli’nde tek oylama yapacak. Eğer papa bu oturumda seçilmezse, yarından itibaren kardinaler sabah ve öğleden sonraları ikişer olmak üzere günde 4 oylama gerçekleştirecek.

Eğer papa seçilemezse, kardinallerin oy pusulaları yakılarak şapelin bacasından siyah duman çıkarılacak ve dünyaya papanın henüz seçilmediği mesajı verilecek. Beyaz dumanın çıkması ise yeni papanın seçildiği anlamına gelecek.

Yeni papa seçildiğinde, papa adayının özel odada papalık kıyafetlerini giymesi planlanıyor. Ardından, yeni papa Aziz Petrus Bazilikası’nın büyük locasında tanıtılacak.

Vatikan’da İlk Gün Siyah Duman Yükseldi

Yerel saatle 16.30’da başlayan sürecin ilk gününde şapelin bacasından yeni papanın seçilemediğini gösteren siyah duman yükseldi.

Related Posts

Büyükçekmece Belediyesi’nden ihale alanların adı istendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Büyükçekmece Belediyesi’nden 2015-2025 yılları arasında inşaat ruhsatı verilen tüm projelerin listesini istedi.

Bazı emekli askerlerin orduevine girişleri yasaklandı

Son dakika haberi.. Bazı emekli askerlerin orduevine girişleri yasaklandı.

16 yıl 8 ay hapis cezasıyla aranan firari yakalandı

Bolu’da, cinsel istismar suçundan aranan ve hakkında 16 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü, jandarma tarafından saklandığı ormanda yakalandı.

Sağından geçmeye çalıştığı TIR’a çarpan motosikletin sürücüsü öldü

Samsun’da sağından geçmek istediği TIR’a çarpan motosikletin sürücüsü 28 yaşındaki Hayri Çelik, yaşamını yitirdi.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Varşova ziyareti: Türkiye’nin AB’den güvenlik beklentileri neler?

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Varşova ziyareti: Türkiye’nin AB’den güvenlik beklentileri neler?

Ülkeyi ayağa kaldıran olay: 18 milyon lise mezunu okuma yazma bilmiyor

Pasifik Okyanusu’nun batısındaki coğrafyada konumlanan bir Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler’de vatandaşların arasında akıllara durgunluk veren bir haber yayıldı. 2019’dan 2024’e kadar 18 milyon Filipinli lise ve dengi okulundan mezun olan kişinin “işlevsel olarak okuma yazma bilmiyor” olarak kabul edildiğini ortaya koyan rapor ülkede bütün birimleri harekete geçirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir