Vatikan’da papa seçimleri başladı: Sistine Şapeli’nden beklenen duman yükselmedi

Papa Seçimi Süreci Vatikan’da Başladı

Vatikan’da 88 yaşındaki Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in vefatının ardından yeni bir papa belirleme süreci başladı. Aralarında seçici 133 kardinalin de bulunduğu Katolik Kilisesi’nin 220 kardinali, Sabah Aziz Petrus Bazilikası’nda geleneksel Konklav öncesi ayin ile bir araya geldi.

Kardinaller Meclisi Dekanı Kardinal Giovanni Battista Re, yaptığı konuşmada, papa seçiminin sadece insanların yer değiştirmesi olmadığını belirterek, Hz. İsa’nın havarisi Aziz Petrus’un halefinin seçileceğini vurguladı.

Kilise hukukuna göre, Konklav’da üçte iki çoğunluğu yani 89 oyu alan kardinal, görevi kabul etmesi durumunda yeni papa ve aynı zamanda Vatikan Devlet Başkanı olacak.

Papanın Seçilmesi İçin Sistine Şapeli’nin Bacası Bekleniyor

Konklav süresince, yeni papanın seçilip seçilmediğini anlamak için Sistine Şapeli’nin bacasına bakılacak. 133 kardinal bugün Sistine Şapeli’nde tek oylama yapacak. Eğer papa bu oturumda seçilmezse, yarından itibaren kardinaler sabah ve öğleden sonraları ikişer olmak üzere günde 4 oylama gerçekleştirecek.

Eğer papa seçilemezse, kardinallerin oy pusulaları yakılarak şapelin bacasından siyah duman çıkarılacak ve dünyaya papanın henüz seçilmediği mesajı verilecek. Beyaz dumanın çıkması ise yeni papanın seçildiği anlamına gelecek.

Yeni papa seçildiğinde, papa adayının özel odada papalık kıyafetlerini giymesi planlanıyor. Ardından, yeni papa Aziz Petrus Bazilikası’nın büyük locasında tanıtılacak.

Vatikan’da İlk Gün Siyah Duman Yükseldi

Yerel saatle 16.30’da başlayan sürecin ilk gününde şapelin bacasından yeni papanın seçilemediğini gösteren siyah duman yükseldi.

Related Posts

Kayseri’de Rütbe ve Ödül Töreni Düzenlendi

Kayseri’de düzenlenen törende 49 personel terfi etti, 351’ine başarı belgeleri verildi.

Aydın’da Bıçaklı Kavga: 1 Ağır Yaralı

Aydın’da çıkan bıçaklı kavgada E.Ö. ağır yaralandı, polis şüpheliyi arıyor.

Bursaspor Yeni Sezon Hazırlıklarına Devam Ediyor

Bursaspor, antrenmanında dayanıklılık çalışmaları ve geniş alan oyunları gerçekleştirdi.

LGS’de Tam Puan Alan Öğrenciye Tebrik

Tam puan alan Amil Enes Korkmaz, Niksar Belediye Başkanı’nı ziyaret etti ve ödüllendirildi.

Isparta’da Uyuşturucu Operasyonu: 1 Tutuklama

Isparta’da yapılan uyuşturucu operasyonunda çeşitli maddeler ve silah ele geçirildi, 1 kişi tutuklandı.

Göztepe’nin Yeni Transferi Arda Okan Kurtulan Göze Girdi

Slovenya’da kamp yapan Göztepe, Arda Okan Kurtulan ile savunma ve hücumda güçlü bir katkı sağladı.