Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında 7 Ağustos’ta imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında oluşturulan Mekke İttifakı, kuruluşunun ardından ikinci toplantısını yarın Riyad’da gerçekleştirecek.
Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu temsil edecek.
TÜRKİYE, İTTİFAKIN GELECEĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞACAK
Fidan’ın yarınki toplantıda, ittifakın kurumsallaşma sürecine ve bundan sonra atılacak adımlara dair Türkiye’nin görüşlerini paylaşması, Orta Doğu’da barış ve istikrara yönelik tehditlere dair değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.
Müttefiklerin müşterek güvenliklerini ilgilendiren bölgesel gelişmelere ilişkin görüşlerini ifade etmesi planlanan Fidan’ın, ittifak çalışmalarında kısa sürede sağlanan ilerlemenin bölgede kalıcı istikrar perspektifi açısından değerli olduğunu kaydetmesi de öngörülüyor.
Fidan’ın, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları karşısında Türkiye’nin güçlü dayanışmasını ve desteğini teyit etmesi, kutsal mekanlara yönelik provokasyon amaçlı eylemlerin kabul edilemez olduğunun altını çizmesi de bekleniyor.
SEYRÜSEFER GÜVENLİĞİ VE İSRAİL MESAJI
İttifakın, mevcut tehditlere ortak ve etkin cevap üretme kapasitesinin yanı sıra bölgesel krizlerin önlenmesi bakımından da taşıdığı öneme işaret etmesi öngörülen Fidan’ın, bölgedeki ihtilafların barışçıl yollarla çözüme kavuşturulmasının öncelik taşıdığını, gerilimi daha da tırmandırabilecek eylemlerden kaçınılması gerektiğini belirtmesi planlanıyor.
Fidan’ın uluslararası ticaret yollarında seyrüsefer serbestisinin ve güvenliğinin sağlanmasının önemini bir kez daha vurgulaması ve İsrail’in bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabaları hedef almaya devam ettiğine dikkati çekmesi öngörülüyor. (AA)