Terör örgütü PKK’nın sözde çatı oluşumu KCK, Irak’ın eski cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin ölümünün 9. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yayınladı.
Açıklamada Talabani’nin siyasi geçmişi anlatılırken “Irak Federal Cumhuriyeti’nin ilk Kürt cumhurbaşkanı” ifadesi dikkat çekti.
TALABANİ’NİN SİYASİ ROLÜNE VURGU
KCK, açıklamasında Talabani’nin yaklaşık yarım asırlık siyasi faaliyetlerine dikkat çekerek, Irak Kürdistanı’nın yanı sıra bölgedeki diğer Kürt hareketleriyle de temas kurduğunu belirtti.
Talabani’nin siyasi ve diplomatik girişimlerde arabuluculuk rolü üstlendiği savunulan açıklamada, özellikle Kürt siyasi yapıları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda etkin olduğu ifade edildi.
ÖZAL-ÖCALAN TEMASLARI HATIRLATILDI
Açıklamanın dikkat çeken bölümlerinden biri, Talabani’nin 1990’lı yıllarda dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile Abdullah Öcalan arasındaki temaslarda üstlendiği role ilişkin ifadeler oldu.
KCK, Talabani’nin Özal ile Öcalan arasında arabuluculuk yaptığını ve bunun Türkiye ile PKK arasında diyalog arayışlarının ilk örneklerinden biri olduğunu öne sürdü.
“MANDELA PROJESİ” İDDİASI
Açıklamada ayrıca Talabani’nin 2012 yılında rahatsızlanmasından önce Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarının değiştirilmesi ve serbest bırakılması amacıyla “Mandela Projesi” adı verilen bir çalışma hazırlığında olduğu ileri sürüldü.
KCK, Talabani’nin bazı bölgesel ve uluslararası isimlerle bu konuda temas yürüttüğünü savundu.
KCK ÖCALAN’IN REDDETTİĞİ FEDERALİZMİ ÖNE ÇIKARDI
KCK açıklamasında Türkiye ile Öcalan arasında yeniden görüşmeler yürütüldüğünü savunarak, bu sürecin devam ettirilmesi çağrısında bulundu.
Açıklamada, Kürt siyasi yapıları arasındaki birlik arayışının, Öcalan’ın serbest bırakılması talebinin ve Türkiye’deki Kürt meselesine yönelik siyasi çözüm arayışlarının Talabani’nin siyasi mirasının devamı olarak görüldüğü ifade edildi.
KCK, açıklamasını Celal Talabani’nin anısını andığını ve onun siyasi çizgisini sürdürme iddiasını yineleyerek tamamlarken, akıllara Öcalan’ın Talabani ve Irak’a yönelik açıklamaları geldi.
KCK’nın açıklamasında Celal Talabani için “Irak Federal Cumhuriyeti’nin ilk Kürt cumhurbaşkanı” ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Zira Abdullah Öcalan’ın son dönemde ortaya koyduğu siyasi çerçeve, ayrı bir Kürt devleti kadar federasyon ve özerklik modellerine de mesafeli duruyor.
Öcalan, PKK’ya yaptığı fesih çağrısında “Ayrı ulus-devlet, federasyon, özerklik çözüm olamamakta” ifadelerini kullanırken, Kürtlerin bulundukları devletlerle “demokratik toplum temelli entegrasyon” içinde olmasını savundu. Bu yaklaşım, Irak’taki mevcut federal yapıdan farklı olarak yeni bir devlet ya da federal yönetim kurmayı değil, mevcut sınırlar içerisinde devlet dışı ve toplum merkezli bir örgütlenme modelini esas alıyor. Dolayısıyla KCK’nın Talabani mesajında Irak’ın federal devlet yapısına yaptığı olumlu vurgu ile Öcalan’ın son dönemde federasyonu da çözüm modeli dışında bırakan söylemi arasında dikkat çekici bir terminoloji ve yaklaşım farkı bulunuyor.
Terminoloji: Belli bir bilim, sanat, meslek veya uzmanlık dalına özgü terimlerin ve kavramların tamamı ya da bunları inceleyen bilim dalıdır.