Skip to content

  • Ana Sayfa
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Haber
  • Tanıtım
  • Reklam
  • İletişim
  • Home
  • 2026
  • Ekim
  • Bafra’da Solakoğlu, çeltikte 32 liralık satışa TMO’nun 55 liraya almasını istedi

Bafra’da Solakoğlu, çeltikte 32 liralık satışa TMO’nun 55 liraya almasını istedi

YENİ Partili Sencer Solakoğlu, Bafra'da çeltik üreticisinin 46-47 lira maliyetli ürününü 32 liraya satmak zorunda kaldığını söyledi. Solakoğlu, TMO'nun en az 55 liradan alım yapmasını ve bedelin 15 gün içinde ödenmesini istedi.
Ebru Turan 13 Ekim 2026

Haber: Mehmet Rebii Özdemir

(SAMSUN) – YENİ Partili Sencer Solakoğlu, Bafra’da çeltik üreticisinin kilogram başına 46-47 lira maliyetle ürettiği ürünü 32 liraya satmak zorunda kaldığını belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatının en az 55 lira olması gerektiğini söyledi.

Solakoğlu, Samsun’un Ayvacık ilçesinde fındık üreticileriyle, Bafra’da ise çeltik üreticileriyle bir araya geldi.

Üreticilerin yaşadığı sorunları dinleyen Solakoğlu, hasat döneminde çeltiğin maliyetinin altında satıldığını belirterek tarım politikalarına tepki gösterdi. TMO’nun vakit kaybetmeden devreye girmesi gerektiğini ifade eden Solakoğlu, çeltik alım fiyatının en az 55 lira olarak açıklanmasını ve üreticilerin ürün bedellerinin 15 gün içinde ödenmesini istedi.

“ÇOK BÜYÜK BİR DRAMLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Solakoğlu, Bafra’da çeltik üreticileriyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çok büyük bir dramla karşı karşıyayız. Bugün 46 lirayla 47 lira arasında bir maliyeti olan bu üretimin ne yazık ki şu anda el değiştirdiği fiyat 32 lira. Çiftçiler çıktılar traktörlerle yollara, seslerini duyurmaya çalıştılar. Ama ne yazık ki kör, sağır, asla çiftçiyi duymayan bir Tarım Bakanlığı var karşımızda. Bir talepleri var. Diyorlar ki, ‘Biz 46 liraya mal ettiğimiz şeyi 55 liraya satarsak bu bizi kurtarır. Bunun altında satmaya mecbur bırakılırsak biz zarar ederiz, perişan oluruz’.

“TMO DERHAL DEPOLARINI AÇMALI, ÜRETİCİNİN MALINI 55 LİRADAN ALMALI”

Bakın çözüm önerisi şu şekilde olması lazım. Bugün derhal TMO’nun depolarını açıp kapasite gözetmeksizin tüm üreticinin malını alacağını beyan etmesi lazım. ve bunu 55 liradan yapması lazım. 15 gün içinde paraların ödeneceğini beyan etmesi lazım. Çünkü bunlar yapılmadığı zaman tüccar biliyor TMO’nun alım yapamayacağını, aynı buğdayda yaptığı gibi az alım yapacağını, paraya ihtiyaç olan üreticinin mecbur kaldığı için tüccara gideceğini, ben bugün yapılan ticarete şahit oldum, çeltik 32 liradan el değiştirdi. Bu bir faciadır.

Türkiye ilk 8 ayda 350 bin ton ithalat yaptı. Devlet şu anda ithalatı yasaklamayı yeterli bir önlem olarak görüyor olabilir. Ama bu asla yeterli olmayacak. Çünkü ithal eden zaten ithalatını yaptı. Türkiye’yi bir ithalat cennetine çevirdiler ve üretim her daim daha fazla kanıyor.

“HER ÜRÜNDE ZARAR EDİLİYOR, ÜRETİCİ PERİŞAN OLUYOR”

Bu sene her üründe zarar ediliyor. Biraz da olsa kar edecek bir ürün çıkarsa, soğan gibi, hemen onun da fiyatını ithalatla baskılıyorlar. Cumhuriyet Yüzyılında böyle bir dram yaşamadı. Tarım Bakanlığı’nın çok acil bir önlem alması gerekiyor. TMO’nun acilen devreye girmesi, fiyatını açıklıyor olması gerekiyor. Açıkladığı fiyatın da en az 55 lira olması lazım. Bunun altında yaptığınız her 1 lira Türkiye Cumhuriyeti üreticisine vurulmuş bir darbe olacaktır.”

Tags: Fiyat İthalat Lira Mal Üretici

Post navigation

Previous TÜİK açıkladı: İstanbul’u bile solladı; En çok boşanma yaşanan ilçe
Next ABD Başkanı Trump, Ukrayna’nın Rusya ile uzlaşacak yeni lider seçmesini istedi

Related Stories

TIR köprüden uçup yandı: Şoför atlayarak kurtuldu

TIR köprüden uçup yandı: Şoför atlayarak kurtuldu

20 Ekim 2026
Metin Külünk’ten Ankara’ya çok sert fon uyarısı: ‘Listeyi açıklayın karanlıkta kalmasın’

Metin Külünk’ten Ankara’ya çok sert fon uyarısı: ‘Listeyi açıklayın karanlıkta kalmasın’

20 Ekim 2026
Dün duvarı çöktü, bugün ev yıkıldı: Zonguldak’ta sağanak faciası

Dün duvarı çöktü, bugün ev yıkıldı: Zonguldak’ta sağanak faciası

20 Ekim 2026

Kategoriler

  • Eğitim (639)
  • Ekonomi (4.193)
  • Haber (21.632)
  • Sağlık (876)
  • Teknoloji (1.453)

You may have missed

Emin Alper’e Üsküp’ten ödül

Emin Alper’e Üsküp’ten ödül

20 Ekim 2026
Eski arkadaşa vefa

Eski arkadaşa vefa

20 Ekim 2026
Süleyman Saim Tekcan’a veda

Süleyman Saim Tekcan’a veda

20 Ekim 2026
İnsanlık tarihinin içinden geçtim!

İnsanlık tarihinin içinden geçtim!

20 Ekim 2026
  • Ana Sayfa
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haber
  • Sağlık
  • Tanıtım
  • Teknoloji
  • Reklam
  • İletişim
| DarkNews by AF themes.