Türkiye’deki sanatçıların Spotify’dan ne kadar kazandığı ortaya çıktı

Sanatçıların gelirleri müzik endüstrisinde dijital dönüşümün etkisiyle sürekli olarak tartışma konusu olmaya devam ederken, Spotify adlı İsveç merkezli dijital müzik platformu ülkemize özel ilk Loud&Clear raporunu yayımladı. Bu rapor, yerli müzisyenlerin platform üzerinden elde ettikleri telif gelirlerinden tutun da dünya genelindeki konumlarına kadar birçok önemli veriyi içeriyor.

TÜRK SANATÇILARIN KAZANÇLARI 2 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Spotify’ın 2024 verilerine göre, Türk sanatçılar bu yılda platform üzerinden toplamda 2 milyar TL’nin üzerinde telif geliri kazandı. Bu rakam, 2021’e göre ciddi bir artışı işaret ederken, 1 milyon TL’nin üzerinde gelir elde eden sanatçı sayısının neredeyse üç katına çıktığı belirtiliyor.

Raporda Türk sanatçıların sadece yerel değil, aynı zamanda küresel çapta da önemli bir dinleyici kitlesine ulaştığı üzerinde durulmaktadır. 2024 boyunca Spotify kullanıcıları tarafından oluşturulan 289 milyonun üzerinde çalma listesinde Türk sanatçıları bulunmaktadır. Ayrıca ilginç bir detay da şudur ki bu listelerin yaklaşık 191 milyonu ABD ve Almanya gibi yurt dışı kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur.

GELİRLERİNİN YARISI TÜRKİYE DIŞINDAN GELİYOR

2024 yılında Türk sanatçıların Spotify’daki gelirlerinin yarısından fazlası Türkiye dışındaki dinleyicilerden geldi. Bu durum, Türkçe müziğin küresel ölçekte yükseldiğinin bir göstergesidir. Verilere göre, Türkçe şarkıların global telif gelirleri 2021’e göre iki katına çıkarken, sadece 2024 yılı içerisinde bu gelirlerde yüzde 37’lik bir artış yaşanmıştır.

Raporda dikkat çeken bir diğer istatistik ise 2,8 milyar dinlemenin, sanatçıların Spotify’da ilk defa keşfedildiği dinlemeler olduğudur. Ayrıca yaklaşık olarak 3,300 Türk sanatçı, Spotify’ın editoryal çalma listelerine katılarak daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulmuştur.

Platformun Türkiye’deki başarısı da oldukça dikkat çekicidir: Spotify Türkiye’nin günlük Top 50 listesinde yer alan parçaların yüzde 90’ından fazlası yerli sanatçılara aittir. Ayrıca 2024 yılında yaklaşık 100 milyon çalma listesi Türk kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur. Bu dinamik tablo, dijital müzik ekonomisinin Türkiye’deki yerli üreticiler açısından nasıl büyüme fırsatları sunduğunu gözler önüne sermektedir.

Related Posts

Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı! Çikolata devi iflasın eşiğinde

Bir dönem Ülker ile ortak yatırımlarda bulunan Modern Çikolata konkordato talebinde bulundu.

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

Kripto paralara MASAK düzenlemesi Resmî Gazete’de; çekim süresi ve limitler değişti

Kripto paralara MASAK düzenlemesi Resmî Gazete’de; çekim süresi ve limitler değişti

Finansal İstikrar Komitesi Toplandı: Finansal istikrarın önünde jeopolitik gerginlik engeli

Finansal İstikrar Komitesi, jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla makro finansal istikrarın daha da güçleneceğini bildirdi.

Raporda faiz indirimindeki engel

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 19 Haziran 2025 tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Raporda, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve tarife artışlarının etkisiyle, merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdüreceklerinin devam edeceği belirtildi.

Milyonların beklediği haberin ilk sinyali verildi

Konut kredisi, kredi kartı faizi, bireysel krediler, taşıt kredileri ve faizle ilgili tüm gelişmeler için indirim beklentisi güçlendi. Özellikle jeopolitik risklerin yaygınlaştığı bir dönemde politika faizini sabit tutan TCMB’nin önündeki engellerden biri de Orta Doğu’daki gelişmelerdi. Analistler ateşkes haberlerinin ardından milyonları etkileyeceği tahmin edilen faiz indirimi için engel kalmadığını öngörüyor.