Şimşek’ten Hürmüz Boğazı açıklaması: Hazırız

İran Kaygıları Artıyor: Hürmüz Boğazı Kapatılabilir!

Orta Doğu’daki gerilimlerin artmasıyla birlikte, petrol arzında önemli bir rol oynayan Hürmüz Boğazı’nın İran tarafından kapatılabileceği endişeleri giderek artıyor. Bu durumun enerji krizine neden olabileceği konusundaki kaygılar da ön plana çıkıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, olası bir durumda artan jeopolitik gerginliklerin Türkiye ekonomisine olası etkilerini çok yönlü bir şekilde analiz ettiklerini ve muhtemel senaryoları detaylı bir şekilde değerlendirdiklerini açıkladı.

Şimşek, konuyla ilgili X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Piyasalardaki istikrar ve ekonomideki sağlıklı işleyişin devamı için kurumlarımızın güçlü bir şekilde işbirliği yaparak gerekli tedbirleri hızlı ve kararlı bir şekilde almaya hazır olduğunu” belirtti.

Şimşek’in paylaşımı şu şekilde:

“Artan jeopolitik gerginliklerin ekonomimize etkilerini çok boyutlu olarak analiz ediyoruz ve muhtemel senaryoları detaylı bir şekilde değerlendiriyoruz.

Piyasalardaki istikrarın ve ekonomimizdeki sağlıklı işleyişin devamı için kurumlarımız güçlü bir şekilde işbirliği yaparak gerekli tedbirleri hızlı ve kararlı bir şekilde almaya hazırdır.

Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda ekonomimize yönelik spekülasyonlara itibar etmeyin. Programlarımız sayesinde ekonomimizin şoklara karşı direncini önemli ölçüde artırdık.

Enflasyonla mücadele konusunda kararlıyız ve dezenflasyonun devamı için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz.”

HÜRMÜZ BOĞAZI’NIN ÖNEMİ

Hürmüz Boğazı, dünya enerji ticaretinde büyük bir rol oynayan, Basra Körfezi’ni Umman Körfezi’ne bağlayan kritik bir kanal. Günde yaklaşık 20 milyon varil petrol bu boğazdan geçiyor, bu da küresel petrol arzının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Bu önemli geçiş noktasının kapatılması, sadece bölgesel değil küresel düzeyde ciddi sonuçlar doğurabilir.

Uzmanlar, İran’ın boğazı kapatması durumunda enerji fiyatlarında önemli artışlar ve petrol tedarik zincirinde ciddi aksamalar yaşanabileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca ABD ve Batılı ülkeler için Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasının bir ‘kırmızı çizgi’ olduğu ve bu adımın ekonomik etkilerinin yanı sıra askeri ve siyasi sonuçları olabileceği değerlendiriliyor.

Related Posts

Kripto paralara MASAK düzenlemesi Resmî Gazete’de; çekim süresi ve limitler değişti

Kripto paralara MASAK düzenlemesi Resmî Gazete’de; çekim süresi ve limitler değişti

Finansal İstikrar Komitesi Toplandı: Finansal istikrarın önünde jeopolitik gerginlik engeli

Finansal İstikrar Komitesi, jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla makro finansal istikrarın daha da güçleneceğini bildirdi.

Raporda faiz indirimindeki engel

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 19 Haziran 2025 tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Raporda, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve tarife artışlarının etkisiyle, merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdüreceklerinin devam edeceği belirtildi.

Milyonların beklediği haberin ilk sinyali verildi

Konut kredisi, kredi kartı faizi, bireysel krediler, taşıt kredileri ve faizle ilgili tüm gelişmeler için indirim beklentisi güçlendi. Özellikle jeopolitik risklerin yaygınlaştığı bir dönemde politika faizini sabit tutan TCMB’nin önündeki engellerden biri de Orta Doğu’daki gelişmelerdi. Analistler ateşkes haberlerinin ardından milyonları etkileyeceği tahmin edilen faiz indirimi için engel kalmadığını öngörüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yayımladı: Yurttaşın enflasyon beklentisi belli oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haziran ayı enflasyon beklentisi anketinin sonuçlarını paylaştı.

Trump çılgına döndü: Aptal, kalın kafalı

ABD Başkanı Donald Trump, Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ı yine hedef aldı. Faizlerin en az 2-3 puan düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Trump, eleştirilerine bir yenisini daha ekledi.