Prof. Dr. Mehmet Yuva eski Suriye’yi yazdı: Şam yolunda Haham’la yolculuk… Şizofreni hali

“`html

Suriye’nin Dönüşümü: Geçmişten Günümüze Bir Analiz

Suriye’de Beşar Esad rejiminin çökmesinin ardından ülkede yaşanan değişim ve bu süreçteki etkenler çokça tartışıldı. Yazar Mehmet Yuva, Suriye’nin bir zamanlar nasıl refah içinde yaşadığını şu sözleriyle ifade etti: “Bir zamanlar zengin, tarım ve sanayi alanında üretebilen, zeytinyağı, ilaç sanayi, pamuk, buğday gibi alanlarda dünya çapında tanınan bir Suriye vardı. Din özgürlüğüyle öne çıkan bu ülke, uzaya insan göndermeyi dahi başarmıştı.” Yuva, “Eğer o dönemlerde Suriyelileri bağlasaydınız, Türkiye’de durmazlardı” diyerek o günlerin ruhunu yansıttı. Aydınlık gazetesi için yazdığı “Suriye türü şizofreni” başlıklı makalesinde, günümüzdeki Suriye’yi “şizofrenlerin ülkesi” olarak tanımladı.

Geçmişteki Suriye’nin İnişli Çıkışlı Tarihi

Yuva, 1986 yılında genç yaşta Batı Almanya’da iken Suriye’nin İdlib, Halep, Hama, Humus, Dimaşk (Şam), Tartus, Ceble ve Lazkiye şehirlerini ilk kez ziyaret ettiğini belirtti. “O dönem Türkiye-Suriye ilişkileri gergindi; karşılıklı suçlamalar ve çatışmalar had safhadaydı. Selva teyzemiz aracılığıyla Suriye’ye eşya götürmem istendi. Arabamız margarin, yumurta ve diğer temel gıda maddeleriyle doluydu. Soru işaretleriyle doluydum; Suriye’de bu eşyaların bulunamaması beni hayrete düşürdü. Halep’teki akrabalarım oldukça mutlu oldular ve o dönem Suriye’nin durumu ile ilgili olarak birçok sorum var gibi hissediyordum.

Bir Örnek Ülke Olarak Suriye

Şam Üniversitesi’ne 90’lı yılların ortalarında bağlı oldum. O zaman Suriye, her alanda kendini geliştiren bir ülkeydi. Din özgürlüğü açısından da önemli bir konumdaydı. Suriye lirası oldukça güçlüydü ve maaşlar, bireylerin birikim yapabilmesi için yeterliydi. Ülkede yaşam koşulları makuldü. 2000’li yılların başına gelindiğinde, Türkiye’den Suriye’ye yoğun bir şekilde ziyaretler yapılmaya başlandı. Suriye, ucuz yakıt ve çeşitli ürünler almak için Türkiye’den gelen insanlarla dolup taşıyordu. Bu durum, her iki taraf arasındaki ilişkiyi güçlendirdi.

Demokrasi ve Esad’ın Dönemi

2011 yılına kadar Suriye’de insanlar din veya mezhep sorusu ile yüzleşmezlerdi. Kişisel kimlikleri daha çok bölgesel adlarla tanımlanırdı. Bu durum, toplumun birlikteliğini pekiştiren bir etken olmuştur. Ancak zamanla bu barışçıl ortamın yerini daha karmaşık bir yapı aldı. Esad yönetimi ile birlikte, BAAS partisi sadece bir güç aracı haline geldi ve bu durum, birçok sosyal yapı

Related Posts

Meclis’in yanında zeytin nöbeti tutan köylülerden destek çağrısı

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifinin geri çekilmesi talebiyle eylem yapan köylüler, TBMM’nin yakınında “zeytin nöbeti” tutuyor. Eyleme katılan Ayişe Günay, “Vatan gidiyor, toprak talan ediliyor. Bizim başka gidecek yerimiz yok. Yarın Ankara’da saat 11.00’de bütün köylülerimizi, vatandaşlarımızı Cemal Süreya Parkı’na bekliyoruz” dedi.

Bekir Bozdağ’dan yeni anayasa formülü: ‘İlk kez burada söyleyeceğim’

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, 15 Temmuz’un yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Bozdağ, “Benim bu uzlaşma zorluğunu aşmak için bir formül önerim var, ilk kez burada söyleyeceğim. Uzlaşılamayan maddeleri hiçbir şeyine dokunmadan yeni anayasaya taşımak, uzlaşılan maddeleri de buna ilave etmek” dedi.

Trump: Suikast girişiminde olmaması gereken hatalar yapıldı

ABD Başkanı Donald Trump, bir sene önce 13 Temmuz 2024’te suikast girişimine uğradı. Trump söz konusu girişime ilişkin, “Olmaması gereken hatalar yapıldı.” dedi.

AKP, ‘kalp’ emojisiyle paylaştı: Emine Erdoğan, Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı

AKP, ‘kalp’ emojisiyle paylaştı: Emine Erdoğan, Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı

SÖZCÜ TV’nin karartıldığı 2. gün: ‘SIlah bırakma’ adı altında neler oluyor?

Siyasetçi Oktay Vural, PKK ve uzantılarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Vural, silah bırakma süreci ve bu konunun perde arkasında yaşananları Serap Belovacıklı’ya anlattı.

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü