Kayıp saray gün yüzüne çıkıyor: Moğol İmparatorluğu’nun izleri bulunacak mı?

İlhanlı Hanedanı’nın Yazlık Sarayı Çaldıran’da Yapıldı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nden akademisyenler, 1260-1265 yıllarında İlhanlı Devleti Hükümdarı Hülagü Han tarafından Çaldıran’da inşa edilen yazlık sarayla ilgili yürüttükleri yüzey araştırmalarını tamamladılar.

2020 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle yürütülen çalışmalarda, Çaldıran Ovası’ndaki Hanköy Mahallesi’nde saray ve şehir kalıntıları bulundu. Çalışmaları sırasında, Moğolistan’da benzersiz olan figürlü çatı kiremitleri, seramik buluntular ve sıkıştırılmış topraktan duvar kalıntıları keşfedildi.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa’nın 18 Ocak’ta Van ziyareti sırasında incelediği tarihi buluntular, hem bölgede hem de ülkede büyük heyecan yarattı. Türk ve Moğol arkeologlar, yazlık saray ve şehir kalıntılarına dair yeni buluntular elde etmek amacıyla haziranda arkeolojik kazılara başlayacaklar.

“Anadolu’da Eşi Benzeri Bulunmayan Bir Keşif”

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, yaptıkları keşfin bölge ve ülke için önemli olduğunu belirterek, “Hülagü Han’ın Çaldıran’da bir yazlık saray yaptırdığına dair kayıtlar bulunmaktaydı. Yapılan araştırmalar sonucunda saray ve şehir kalıntılarına ulaştık. Bu bölgede çok sayıda İlhanlı Devleti’ne ait buluntuya ulaştık” ifadelerini kullandı.

Doğan, bölgede uzun soluklu kazı çalışmalarının başlayacağını ve yapıları gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, bölgenin tamamını taradıklarını, toprak surlarını belirlediklerini ve şehirdeki kalıntıları incelediklerini sözlerine ekledi.

“Zemini Sıkılaştırılıp Saray İnşa Edilmiş”

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Vardar, alanında yapılan 5 sondaj çalışmasının verimli sonuçlar verdiğini kaydederek, zeminin bataklık olduğunu ve üzerine saray inşa edildiğini belirtti. Vardar, yapılan analizler ve tarihleme çalışmalarının, bölgenin benzersizliğini ortaya koyduğunu ifade etti.

“İki Ülke Arasında Bir Köprü Oluşacak”

Alanda çalışma yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Munkhtulga Rinchinkhorol, yapıların detaylı olarak ortaya çıkarılacağını ve bu keşfin, iki ülke arasındaki tarih ve arkeoloji ilişkilerini güçlendireceğini belirtti. Bölgedeki benzersiz yapıların, Moğol İmparatorluğu’na ait teknolojiyi yansıttığını dile getirdi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anıl Yılmaz ise kazı çalışmalarının devam edeceğini ve daha pek çok yapıyı gün yüzüne çıkaracaklarını belirterek, bölgedeki yapıların eşsizliğine vurgu yaptı.

Related Posts

Zohran Mamdani kimdir, nereli? New York’un ilk Müslüman belediye başkan adayı Zohran Mamdani’nin biyografi bilgileri

New York siyaset sahnesinde dikkat çeken bir isim olan Zohran Mamdani, 2025 New York Belediye Başkanlığı seçimleri için Demokrat Parti’nin muhtemel adayı olarak öne çıkıyor. 33 yaşındaki Mamdani, seçilmesi halinde New York’un ilk Müslüman, ilk Asyalı ve ilk Y kuşağı belediye başkanı olarak tarihe geçecek. Peki, Zohran Mamdani kimdir, nereli? İşte, New York’un ilk Müslüman belediye başkan adayı Zohran Mamdani’nin biyografi bilgileri

TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda optik forma imza atmayı unutan adayların sınavlarının geçerliliği konusunda adaylar arasında endişe yaşanıyor. ÖSYM’nin yayımladığı 2025 YKS Kılavuzu ve geçmiş yıllardaki uygulamalar incelendiğinde, bu durumun sınavın geçerliliğini doğrudan etkileyip etkilemediği merak konusu oluyor. Peki, TYT’de optiğe imza atmayı unutanların sınavı geçersiz mi olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

Alan Yeterlilik Testi 22 Haziran’da gerçekleşiyor. AYT ile öğrenciler sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarındaki bölümleri tercih edebiliyor. Peki, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile hangi sayısal, eşit ağırlık, sözel bölümlere girilir?

Son yılların en zor LGS’si

LGS’de bu yıl öğrencileri en çok Türkçe ve matematik zorladı. Soruları Hürriyet’e yorumlayan uzmanlar, “Bu yıl adaylar son yılların en zor sorularıyla karşılaştı” değerlendirmesi yaptı.

Ferit “wtcN” Karakaya kimdir, kaç yaşında ve nereli? Yayıncı Ferit Karakaya neden gözaltına alındı?

Türkiye’nin son yıllardaki popüler e-spor yayıncılarından Ferit “wtcN” Karakaya, hem oyunculuk kariyeri hem de enerjik yayınlarıyla dikkat çekiyor. Son dönemde gözaltı haberiyle gündeme gelen wtcN’in hayatı, kariyeri ve bu olayın detayları merak konusu oldu. Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen “KeyDrop” soruşturması kapsamında Ferit Karakaya (wtcN) ve aralarında Eray Can Özkenar, Tolunay Ören, Kemal Can Parlak (Kendine Müzisyen) gibi isimlerin de bulunduğu 11 sosyal medya fenomeni gözaltına alındı. Peki, Ferit Karakaya neden gözaltına alındı? Ferit “wtcN” Karakaya kimdir, kaç yaşında ve nereli?

Öğretmen ataması sözlü sınav (mülakat) yerleri açıklandı mı? Öğretmen ataması mülakat yerleri ne zaman açıklanacak?

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları, Mayıs ayının ilk haftası erişime açılırken adaylar ise mülakat tarihi ve yerlerini araştırıyor. Peki, Öğretmen ataması sözlü sınav (mülakat) yerleri açıklandı mı? Öğretmen ataması mülakat yerleri ne zaman açıklanacak?