İleri derece işitme kaybı demans riskini artırıyor

 

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, ciddi işitme kaybı yaşayan kişilerin demans geliştirme olasılığının beş kat daha yüksek olduğunu belirterek, erken teşhisin ve önleyici adımların önemine dikkati çekti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof.Dr. Talip Asil, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalara göre, işitme kaybının sadece duyma yetisiyle sınırlı bir sorun olmadığını, aynı zamanda demans riskini de önemli ölçüde artırdığını belirtti.

Asil, işitme kaybıyla bilişsel gerileme arasındaki bağlantıya işaret ederek, erken teşhisin ve önleyici adımların önemini vurguladı.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya atıfta bulunan Asil, “Yapılan araştırmada hafif işitme kaybının demans riskini iki katına çıkardığını, orta düzeydeki kaybın riski üç katına çıkardığını ve ciddi işitme kaybı yaşayan kişilerin demans geliştirme olasılığının beş kat daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

Asil, işitme kaybının bilişsel fonksiyonlar üzerindeki etkisine değinenerek, çevredeki konuşmaları anlamakta zorlanan bireylerin daha fazla bilişsel çaba harcadığını, bunun da beyin üzerindeki yükü artırarak diğer bilişsel işlevleri olumsuz etkilediğini kaydetti.

İşitsel korteksin kullanılmadığında küçüldüğünü ve bu durumun hafıza, dikkat ve öğrenme yeteneklerini zayıflattığını kaydeden Asil, sosyal izolasyonun da demans riskini artıran önemli bir faktör olduğuna işaret etti.

Asil, işitme kaybı tespit edildiğinde vakit kaybetmeden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, “Özellikle 40 yaş ve üzeri bireylerin düzenli işitme testlerinden geçmesi büyük önem taşıyor. İşitme cihazları beyin fonksiyonlarını koruma açısından kritik bir rol oynuyor. İşitme kaybına rağmen sosyal etkileşimi sürdürmek de zihinsel sağlığı koruma açısından önemli.” görüşünü bildirdi.

Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve beyin egzersizlerinin hem işitme sağlığı hem de bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Asil, “İşitme sağlığımızı koruyarak beynimizi de koruyoruz. Erken önlem almak, yaşlılık döneminde karşılaşılabilecek bilişsel sorunları önlemede büyük fark yaratıyor.” açıklamasında bulundu. (AA)

Related Posts

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Birçok kişi farkında olmadan 240 kalorili bu meyve yüzünden kilo alıyor!

Sağlıklı beslenme trendlerinin vazgeçilmezlerinden biri olan avokado, lezzeti ve sağlığa olan faydaları ile dikkat çekiyor. Ancak bu popüler meyve, içerdiği yüksek kalorilerle farkında olmadan kilo alımına yol açabilir. İşte avokado dışında farkında olmadan kilo aldıran besinler…

20’lik Dişlere Dikkat !

20’lik dişlerin estetik açıdan çok önemli olduğunu anlatan uzmanlar, 20’lik dişlere yapılacak müdahalelerin gülüş estetiğini etkileyeceğini söyledi. 

Bebeğinizin sağlığı tehlikede olabilir: Sahte mamaları nasıl anlarsınız?

Sahte bebek mamaları, çocuklarda büyüme geriliğinden ağır metal zehirlenmesine kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, güvenilir mama seçimi için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlattı.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.