Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

Meclis’in yanında zeytin nöbeti tutan köylülerden destek çağrısı

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifinin geri çekilmesi talebiyle eylem yapan köylüler, TBMM’nin yakınında “zeytin nöbeti” tutuyor. Eyleme katılan Ayişe Günay, “Vatan gidiyor, toprak talan ediliyor. Bizim başka gidecek yerimiz yok. Yarın Ankara’da saat 11.00’de bütün köylülerimizi, vatandaşlarımızı Cemal Süreya Parkı’na bekliyoruz” dedi.

Bekir Bozdağ’dan yeni anayasa formülü: ‘İlk kez burada söyleyeceğim’

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, 15 Temmuz’un yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Bozdağ, “Benim bu uzlaşma zorluğunu aşmak için bir formül önerim var, ilk kez burada söyleyeceğim. Uzlaşılamayan maddeleri hiçbir şeyine dokunmadan yeni anayasaya taşımak, uzlaşılan maddeleri de buna ilave etmek” dedi.

Trump: Suikast girişiminde olmaması gereken hatalar yapıldı

ABD Başkanı Donald Trump, bir sene önce 13 Temmuz 2024’te suikast girişimine uğradı. Trump söz konusu girişime ilişkin, “Olmaması gereken hatalar yapıldı.” dedi.

AKP, ‘kalp’ emojisiyle paylaştı: Emine Erdoğan, Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı

AKP, ‘kalp’ emojisiyle paylaştı: Emine Erdoğan, Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı

SÖZCÜ TV’nin karartıldığı 2. gün: ‘SIlah bırakma’ adı altında neler oluyor?

Siyasetçi Oktay Vural, PKK ve uzantılarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Vural, silah bırakma süreci ve bu konunun perde arkasında yaşananları Serap Belovacıklı’ya anlattı.

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü