Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan Verileri Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki ekonomik durumu değerlendirdi. İSO’nun yayımladığı Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin nisan ayı verileri incelendiğinde, endeksin 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminin iyileşmeye işaret ettiğini, 50’nin altındaki değerlerin ise bozulmaya işaret ettiğini gösterdi.

İSO’nun nisan verilerine göre, İhracat İklimi Endeksi, mart ayındaki 51,5 seviyesinden bu ay 50,8’e geriledi. Bu sonuç, dış talep koşullarında bir miktar iyileşme olduğunu ancak artış hızının son beş ayın en düşüğüne gerilediğini gösterdi.

Almanya ve Birleşik Krallık Ekonomisinde Gerileme

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumunda bulunan Almanya’da, mart ayında kaydedilen üretim artışı nisan ayında yeniden azalmaya döndü. Birleşik Krallık’ta ise yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez ekonomik faaliyetlerde azalma gözlendi. ABD’de ise Türkiye’nin ikinci büyük pazarı olmasına rağmen, üretim artışı devam etse de büyüme hızında yavaşlama yaşandı.

İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde büyüme hızının yavaşlaması dikkat çekerken, İtalya üst üste üçüncü ay art arda büyüme yaşayarak son bir yılın en güçlü ivmesine ulaştı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretimde düşüş gözlendi.

Ortadoğu Ekonomileri Önemli Bir Yükseliş Gösteriyor

Ortadoğu, global büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı sektörlerdeki güçlü büyüme devam ederken, en hızlı genişleme Suudi Arabistan’da yaşandı. Kuveyt ve Katar’da iyileşme gözlemlenirken, Lübnan ve Mısır’da ekonomik faaliyetler geriledi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşayan ülke Kanada olurken, Meksika da bu düşüşü yakından takip etti. Gümrük tarifelerinin etkisi endişe verici boyuta ulaştı. Vietnam ve Endonezya’da büyüme kayıpları yaşanırken, Myanmar’da yaşanan depremin ardından üretim azaldı.

Related Posts

Emeklinin beklentisi boşa çıktı: Hükümet maaşları 3 kuruş yuvarlayamadı!

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri sonrası emekli maaşlarında beklenen artış yapılmadı. En düşük emekli aylığı sadece sembolik bir zamla sabit kaldı. Kamuoyunda yükselen beklentiler karşılanmadı.

Dikkat! ÇKS kaydınız varsa emekli maaşınız kesilebilir!

Türkiye’de binlerce çiftçi için 15 Temmuz 2025 sıradan bir tarih olmayacak. O gün itibarıyla Ziraat Odası’na kayıtlı olup Sosyal Güvenlik Kurumu’nda BağKur tescili bulunmayan çiftçiler için yeni bir dönem başlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK …

SPK’dan Galatasaray ve iki şirkete bedelli sermaye artışı onayı

SPK’dan Galatasaray ve iki şirkete bedelli sermaye artışı onayı

Vatandaş Bakan Şimşek’i topa tuttu: Ekonomik modeliniz ile emekli dibi gördü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Vatandaşlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yüzde 1,37 olarak açıkladığı haziran enflasyon verilerini “Enflasyonda yavaşlama …

Enerji, gıda ve altını hesaplamadan çıkarınca Bakan Bolat’a övünmek kaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 20’li rakamları görme yolunda büyük bir aşama kaydedildiğini vurgulayan Bolat, 13 aydır …

Milyonlarca emekli ve memur merakla bekliyor!

Milyonlarca emekli ve memur, TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon oranını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verileri bugün saat 10.00’da açıklayacak. Anadolu Ajansı Finans’ın haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine …