BM önüne geçmeye çalışıyor: İsrail, Filistin’e can veren kuruluşu kapattırıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri İsrail’e UNRWA Kararını Geri Çekme Çağrısı Yaptı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail hükümetine, Filistinlilere yardım eden BM ajansı UNRWA’nın faaliyetlerini fiilen yasaklayan ve bu hafta yürürlüğe giren yasayı geri çekme çağrısında bulundu.

Guterres, İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon’a gönderdiği mektupta, “Bu karardan üzüntü duyuyorum ve İsrail hükümetinden bu yasayı geri çekmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Genel sekreter, UNRWA’nın vazgeçilmez olduğunu ve faaliyetlerini üstlenebilecek başka bir kuruluşun bulunmadığını belirtti. Guterres, İsrail ile BM arasında bu konuda görüşmeler yapılması gerektiğini vurguladı. Yeni yasanın Perşembe günü yürürlüğe girmesi bekleniyor.

FİLİSTİN’İN BİR ATARDAMARI KESİLECEK

İsrail parlamentosu 28 Ekim’de UNRWA’yı yasaklayan yasayı kabul etti. İsrail, UNRWA personelinin 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail içindeki saldırısına katıldığını öne sürdü.

Birleşmiş Milletler bu iddiaları soruşturdu ve dokuz UNRWA personelini işten çıkardı. İsrail’in BM Büyükelçisi Danon, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yasa, UNRWA’nın İsrail’in egemen topraklarında faaliyet göstermesini yasaklıyor ve İsrailli yetkililerin UNRWA ile herhangi bir temasta bulunmasını engelliyor. UNRWA’nın İsrail topraklarında herhangi bir temsilcilik, hizmet veya faaliyette bulunmasına izin verilmeyecek. İsrail, UNRWA veya onun adına hareket eden herhangi biriyle tüm iş birliğini, iletişimi ve teması sonlandıracaktır” dedi.

Danon, UNRWA’nın tüm faaliyetlerini durdurması ve Doğu Kudüs’teki merkezini tahliye etmesi gerektiğini söyledi. Genel sekreter Guterres, İsrail’in UNRWA’ya verdiği sürenin yetersiz ve uluslararası yükümlülükleriyle uyumsuz olduğunu ifade etti.

Guterres’in mektubunda, “UNRWA’nın tüm operasyonlarını durdurmasını ve bir haftadan kısa süre içinde tüm tesisleri boşaltmasını istemek makul değildir” denildi ve İsrail hükümetinin kararını gözden geçirmesi gerektiği ifade edildi.

Related Posts

Meclis’in yanında zeytin nöbeti tutan köylülerden destek çağrısı

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifinin geri çekilmesi talebiyle eylem yapan köylüler, TBMM’nin yakınında “zeytin nöbeti” tutuyor. Eyleme katılan Ayişe Günay, “Vatan gidiyor, toprak talan ediliyor. Bizim başka gidecek yerimiz yok. Yarın Ankara’da saat 11.00’de bütün köylülerimizi, vatandaşlarımızı Cemal Süreya Parkı’na bekliyoruz” dedi.

Bekir Bozdağ’dan yeni anayasa formülü: ‘İlk kez burada söyleyeceğim’

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, 15 Temmuz’un yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Bozdağ, “Benim bu uzlaşma zorluğunu aşmak için bir formül önerim var, ilk kez burada söyleyeceğim. Uzlaşılamayan maddeleri hiçbir şeyine dokunmadan yeni anayasaya taşımak, uzlaşılan maddeleri de buna ilave etmek” dedi.

Trump: Suikast girişiminde olmaması gereken hatalar yapıldı

ABD Başkanı Donald Trump, bir sene önce 13 Temmuz 2024’te suikast girişimine uğradı. Trump söz konusu girişime ilişkin, “Olmaması gereken hatalar yapıldı.” dedi.

AKP, ‘kalp’ emojisiyle paylaştı: Emine Erdoğan, Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı

AKP, ‘kalp’ emojisiyle paylaştı: Emine Erdoğan, Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı

SÖZCÜ TV’nin karartıldığı 2. gün: ‘SIlah bırakma’ adı altında neler oluyor?

Siyasetçi Oktay Vural, PKK ve uzantılarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Vural, silah bırakma süreci ve bu konunun perde arkasında yaşananları Serap Belovacıklı’ya anlattı.

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü