Uzayda gıda üretimi mümkün mü? Araştırmanın sonucu şaşırtıcı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Desteklediği Proje ile Uzayda Gıda Üretimi Test Ediliyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) desteklediği bir projeyle, hücrelerden gıda üretiminin uzay koşullarında mümkün olup olmadığı test ediliyor. Deney başarılı olursa, astronotlar biftekten püreye kadar birçok yemeği uzayda üretebilecek.

ESA’nın yürüttüğü çalışma, astronotlara yemek ulaştırma maliyetini düşürmeyi amaçlıyor. Şu an için bir astronotun günlük gıda maliyetinin yaklaşık 25 bin doları bulduğu bildirildi.

Uzayda üretimin ise bu maliyeti azaltabileceği kaydedildi. ESA’dan yapılan açıklamada, uzun vadede Uluslararası Uzay İstasyonu’na küçük bir gıda üretim tesisi kurulması planlandığı bilgisi de paylaşıldı.

Proje, İngiltere merkezli ‘Frontier Space’ şirketi tarafından Imperial College London iş birliğiyle geliştiriliyor. Hücrelerden protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel gıda maddeleri üretiliyor. Bu maddeler daha sonra normal yemeğe benzetilecek şekilde işleniyor.

Araştırmayı yürüten Dr. Aqeel Shamsul, gelecekte bu gıdaların 3D yazıcılarla şekillendirilerek istenilen yemeklerin üretilebileceğini ifade etti. Shamsul, “Biftek isteyen astronot, yazıcıdan bastıracak. Bu artık bilim kurgu değil, gerçek” dedi.

İlk test kapsamında mini bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderildi. İçinde genetik olarak düzenlenmiş maya bulunan numune, Dünya etrafında kısa bir tur attıktan sonra Portekiz açıklarına inecek ve incelenmek üzere Londra’ya getirilecek.

Geliştirilen tariflerin lezzetinden Imperial College’ın şefi Jakub Radzikowski’nin sorumlu olduğu açıklandı. Radzikowski, şu an için doğal mantar bazlı içeriklerle çalıştığını belirterek, gelecekte her kültüre uygun menüler sunmayı hedeflediğini söyledi.

Baharatlı Çin mantısı tarifini deneyen İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman, “Gerçekten çok lezzetli. Uzayda böyle bir yemek isterdim” dedi.

Related Posts

Dimensity 9400+’lı Realme GT7 tanıtıldı: 7200 mAh batarya!

Realme yeni orta seviye akıllı telefonu Realme GT7’yi tanıttı. MediaTek’in yeni Dimensity 9400+ işlemcisinden güç alan telefon, amiral gemisi özellikleri nispeten uygun fiyattan kullanıcılara sunuyor. Realme GT7, 6,8 inç büyüklüğünde ve 144 Hz …

Anakart fiyatlarında artış yolda

Son dönemde tüketici elektroniği fiyatlarında yaşanan artışa bir yenisi daha ekleniyor. Pandemi döneminin sona ermesi ile birlikte fiyatlarda bir miktar toparlanma yaşayan anakart pazarı kullanıcıları üzecek.  Anakart fiyatları artacak …

Türkiye İş Bankası’nın Workup Girişimcilik Programı’nın Yeni Dönemi Başlıyor

Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup Girişimcilik Programı’nın 13’üncü dönemi, 30 Nisan’a kadar yeni dönem girişimlerini bekliyor. İş Bankası’nın ana desteğiyle 2017 yılından bu yana kesintisiz devam eden Workup Girişimcilik Programı …

Samsung Galaxy teknolojisiyle 25 basketbol sahası büyüklüğündeki mercan resifi habitatı restore edildi

Samsung, bir yıl önce mercan resiflerinin restorasyonuna yönelik yeni ve inovatif çözümler keşfetmek için kendini deniz ekosistemlerini restore etmeye adamış kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Seatrees ile iş birliği yapmaya başladı.

Diyarbakır’da Trafik Kazası: 2 Yaralı

1) OTOMOBİLLE ÇARPIŞAN HAFİF TİCARİ ARAÇ TAKLA ATTI; 2 YARALI DİYARBAKIR’da otomobille çarpışan hafif ticari aracın takla attığı kazada 2 kişi yaralandı. Kaza, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, dün akşam saatlerinde, Kayapınar ilçesi Fırat Mahallesi …

60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda Teknoloji Her Yerde!

Bu yıl 60.’sı düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, yalnızca pedalların değil, teknolojinin de yarıştığı bir organizasyon olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir