Karadeniz’de petrol sızıntısı: Temizleme çalışmaları hakkında neler biliniyor?

Rusya’da Karadeniz’de Yaşanan Petrol Sızıntısı: Temizlik Çalışmaları Devam Ediyor

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, 15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki petrol tankerinin batması sonucu yaşanan petrol sızıntısının ardından, temizleme çalışmaları kapsamında 24 bin 300 metrekarelik bir alanın petrolden arındırıldığını duyurdu.

Yaklaşık 4 bin 800 metrekarelik kıyı şeridinin temizlendiği ve 14 bin 500 ton petrol atığının toplandığı belirtildi. Etkilenen bölgedeki nehir ağızlarını ve limanları korumak içinse bariyerler yerleştirildi.

Bakanlık, gemilerin sahibi Volgatransneft şirketinin iç sularda tehlikeli madde taşıma izninin olmadığını belirtti. Kerç Boğazı’ndaki durumu izlemeye devam ediyorlar.

Acil durum servisleri, tankerlerin yaklaşık 9 bin 200 ton yağ yakıt taşıdığını açıklamıştı. TASS’a göre 10 binden fazla personelin katılımıyla temizlik çalışmaları sürüyor.

Rusya Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Alexander Kozlov, petrolle kirlenmiş 14 bin ton kumun çıkarıldığını ve petrol tarafından kirletilmiş toprak hacminin 200 bin tona kadar ulaşabileceğini bildirdi.

Deniz Kazası ve Sızıntı

15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki Rus petrol tankerinin ağır hasar görmesi sonucu petrol sızıntısı yaşandığı açıklanmıştı. Olay, Karadeniz ile Azak Denizi’ni birleştiren Kerç Boğazı’nda meydana geldi. Rusya’nın Deniz ve İç Su Taşımacılığı Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Karadeniz’deki bir fırtına sonucu Volgoneft 212 ve Volgoneft 239 adlı iki tanker battı” denildi.

Açıklamada gemilerde toplam 29 mürettebatın bulunduğu ve bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Diğer kişiler kurtarıldı. Rusya Güney Ulaştırma Savcılığı tarafından yayımlanan görüntülerde, tankerlerden birinin şiddetli fırtına nedeniyle ikiye bölünerek battığı ve suda petrol izlerinin olduğu görülüyor.

BBC Rusça’ya konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Volgoneft 212’den 11 denizcinin hastaneye kaldırıldığını ve ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Yaralanmış mürettebatın tamamının hipotermi geçirdiği belirtildi.

İkinci tanker Volgoneft 239’da ise 14 mürettebat üyesinin bulunduğu ve mürettebatın tahliyesinin “olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiği” açıklandı.

Çevresel Etkiler ve Tedbirler

Greenpeace’in Araştırma Laboratuvarları Direktörü Paul Johnson, sızıntının rüzgar ve akıntılar nedeniyle kontrol altına alınmasının zor olacağını öngördü. Greenpeace, 8 bin ton petrol sızması durumunda Karadeniz’deki en büyük insan kaynaklı felaketlerden biri olacağını belirtti.

Kerç Boğazı’nın çevresinde onlarca kilometrelik kıyı şeridini kirleten 2007 yılındaki bir petrol sızıntısı hatırlatıldı. Rusya, olay sonrası çevre üzerindeki etkileri azaltmak için gerekli önlemleri almaya çağrıldı. Kerç Boğazı, Rusya’nın önemli ihracat yollarından biri olmasının yanı sıra ham petrol ve doğalgaz taşımak için de kullanılıyor.

Rusya’nın Uluslararası yaptırımları atlatmak için “hayalet tanker filosu” kullanma suçlamaları bulunuyor. Analist Michelle Bockmann, batan tankerlerin bu filoya ait olmadığını belirtti.

Related Posts

Şehit babasına pes dedirten oyun: ‘Vatanı FETÖ’cülere mi bırakacağız’

Adana’da şehit babası Mehmet Yiğit, kendini polis ve savcı olarak tanıtan dolandırıcıların tuzağına düşerek oğlunun şehit tazminat parasının 1,2 milyon TL’sini kaptırdı.

Yangınzede Aileye Belediye Desteği

Seydişehir’de yangında zarar gören aileye belediye yardımda bulundu, evleri yenilendi.

Özgür Özel’den Devlet Bahçeli’ye Selahattin Yılmaz yanıtı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin tutuklanan Selahattin Yılmaz hakkındaki açıklamasına, “Ben kimseye kiralık katil demedim. O aslında ‘Özgür’üm sana söylüyorum ittifak ortağım sen anla’ diyor.” yanıtını verdi.

“Jrokez” lakaplı yayıncı Oğuzhan Dalgakıran son yolculuğuna uğurlandı

“Jrokez” lakaplı 29 yaşındaki sosyal medya yayıncısı Oğuzhan Dalgakıran, memleketi Mersin’de düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi.

Başkasının fotoğrafını paylaşan yandı: Yargıtay’dan ‘kişisel veri ihlali’ kararı!

Yargıtay, herkese açık hesaptan alınan fotoğrafların paylaşılmasını “kişisel veri ihlali” saydı.

Bilecik’te özel firmaların altyapı çalışması vatandaşı bezdirdi: Toz yüzünden ne cam açabiliyorlar ne de balkonda oturuyorlar

Bilecik merkez Bahçelievler Konuralp Caddesi üzerinde geçtiğimiz ay başlanılan ve 20 gün önce biten alt yapı çalışması sonrası oluşan toz vatandaşları canından bezdirdi. Firmaların yaptığı çalışmalar sonrası belediye yetkileri açılan çukurları …