Eksozom kök hücre nedir?

Eksozom Kök Hücre Nedir?

İstanbul (İGFA) – Eksozomlar, vücudumuzda hücrelerimizin salgıladığı lipit yapıda zarla çevrili, genetik bilgiler, büyüme faktörleri ve proteinleri taşıyan 30-150 nanometre çapında çok küçük keseciklerdir. Boyutları hücrenin 1/1000’ine denk gelmektedir.

Eksozomlar, hücreler arası iletişimi sağlarlar ve yakın ve uzak hücreler arasında hücre içi bilgilerin önemli düzenleyicileri olan molekülleri taşırlar. Aynı zamanda rejeneratif tıp alanında hücre yenilenmesi ve tamiri için yüksek potansiyele sahiptirler.

Eksozom Kök Hücre Ne İşe Yarar?

Eksozom kök hücrenin ana işlevi, hücreler arası iletişimi iyileştirmek için uyarılara verilen cevapları ve sinyal moleküllerini serbest bırakmaktır. Bu moleküller arasında genetik bilgiler, proteinler ve reseptörler bulunur. Hücre davranışını değiştirerek hücre çoğalması ve doku yenilenmesinde rol oynarlar. Aynı zamanda inflamatuar proteinleri baskılayarak anti-inflamatuar etki gösterirler.

Mezenkimal kök hücrelerden elde edilen eksozomların, hastalık veya yaralanma sonucu hasar görmüş dokularda apoptozu azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca doku yenilenmesini destekleyerek yara izlerini azaltır ve normal dokuya daha yakın bir iyileşme sağlar.

Eksozom Kök Hücre Tedavisi Ne Zaman Etki Eder?

Eksozom kök hücre tedavisi uygulamasından sonra ilk 24 saat cilde baskı veya sıvı uygulanmamalıdır. İlk 24 saat sonrasında ılık duş alınabilir. 72 saat boyunca makyaj ve kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Estetik işlemler ise en az 3 hafta sonra gerçekleştirilmelidir.

Enjeksiyondan hemen sonra etkiler görülmeye başlar. Allogenik fibroblastlar hedef bölgeye yerleşip elastin ve kollajen üretmeye başlar, cildin diriliği 4-6 hafta sonra tam olarak görülür. Alloblast uygulaması, kendi dokusundan yapılan Fibrocell’e göre sonuçları daha hızlı gösterir çünkü Alloblast kullanılan dokular daha genç, sağlıklı ve dinamiktir.

Related Posts

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Mısır’da bir ilk: Yaşam Boyu Başarı Ödülü Haberal’a verildi

Prof. Dr. Mehmet Haberal Mısır’da ilk kez bir bilim insanına verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

Hamilelik Öncesi 10 Uyarı

Hamilelik süreci sadece anne karnındaki bebeğin gelişimini değil, aynı zamanda annenin fiziksel ve duygusal sağlığını da etkileyen çok yönlü bir dönem.