KADEM, New York’ta ‘Yapay Zeka ve Kadın’ sorunlarını gündeme taşıdı

Yapay Zeka ve Kadın Hakları Üzerine BM Panelinde Tartışıldı

KADEM’in Birleşmiş Milletler binasında gerçekleştirdiği panelde, yapay zekânın kadın erkek eşitliğine etkisi, algoritmik önyargılar, teknoloji sektöründeki kadın temsiliyeti gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Panelde yapay zekânın kadın haklarını destekleyici ve güçlendirici bir şekilde nasıl kullanılabileceğine dair çözüm önerileri ortaya konuldu.

Yapay Zekâ ve Kadın: Zorluklar ve Fırsatlar Panelinden Öne Çıkanlar

KADEM’in ev sahipliğinde düzenlenen “Yapay Zekâ ve Kadın: Zorluklar ve Fırsatlar” başlıklı panelde, yapay zekânın sunduğu fırsatlar, içerdiği riskler, kadınların teknoloji alanındaki temsiliyet eksikliği gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Panelde, mevcut engellerin aşılması için somut öneriler sunuldu.

Yapay Zeka Ayrımcılığı Destekliyor mu?

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, panelin açılış konuşmasında yapay zekânın kadınları dezavantajlı konuma düşüren yönlerine dikkat çekti. Özellikle işe alım, terfi, liderlik seçimleri gibi alanlarda kullanılan algoritmaların kadına yönelik ayrımcılığı beslediğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, yapay zekânın kadın haklarını destekleyici bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.

Kadınların Güçlenmesi İçin Yapay Zekâ Nasıl Kullanılabilir?

KADEM, 2024 yılı Kasım ayında İstanbul’da düzenlediği uluslararası zirvede, yapay zekâ ve kadın konusunu gündeme taşıdı. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, zirvenin sonuç bildirgesinde yer alan çözüm önerilerini paylaşarak kadınların yapay zekâ sektöründe daha fazla temsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yapay zekâ sistemlerinde ayrımcılığı ve stereotipleri ortadan kaldırmak için adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Yapay Zeka Tarafsız Değil

Panelin moderatörlüğünü yapan Dr. Ravza Altuntaş, yapay zekânın toplumsal cinsiyet önyargılarını derinleştirebileceğine dikkat çekti. Yapay zekânın kullanımının adaleti teşvik etmek adına önemli olduğunu belirten Altuntaş, yapay zekânın tarafsız olmadığını ve mevcut eşitsizlikleri derinleştirebileceğini söyledi. Panelde konuşan diğer uzmanlar da yapay zekânın toplumsal cinsiyet dengesini kurmak adına nasıl kullanılabileceği konusunu tartıştılar.

Panelistler Hakkında

Merve Hickok, Yapay Zekâ ve Dijital Politika Merkezi’nin Başkanı ve Politika Direktörüdür. Mahsa Hedayati uluslararası politika uzmanı ve Ceyhun Necati Pehlivan ise teknoloji ve hukuk alanında uzmanlaşmış bir avukattır.

Related Posts

Otomobil elektrik direğine çarptı: 2 ölü,1 yaralı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde elektrik direğine çarpan otomobilin sürücüsü Ali Şahin (22) ile yanındaki Umut Cırban (19) öldü, Ali Özsan ise yaralandı.

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kötü haber

Avrupa Komisyonu’nun 2023 ve 2024 yıllarına ait Türkiye raporları, Strasbourg’daki Genel Kurul oturumunda görüşüldü. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, “2013’teki Gezi protestolarından sonra, Türkiye’deki demokratik standartlar açısından hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Türkiye, demokratik standartlarda gerileyen tek aday ülke olarak açıkça öne çıkmaktadır” dedi.

Finlandiya’ya ait bir savaş uçağı düştü

Finlandiya Savunma Kuvvetleri, ülkenin kuzeyinde bir F/A-18 Hornet savaş uçağının düştüğünü duyurdu.

Türk Kızılayı İsrail’in ablukası altındaki Gazzelilere sıcak yemek dağıtımı yaptı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken bölgede yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Türk Kızılay Derneği’nin Gazze’deki şubesi, bölgedeki barınma merkezlerinde kalan yerinden edilmiş Filistinlilere sıcak yemek desteği sağlıyor.

Sivas’ta vahşet: İki kardeş evde boğazları kesilmiş halde ölü bulundu

Sivas’ta anneleriyle yaşayan Umutcan (22) ve Melisa Şimşek (16) kardeşler evlerinde öldürülmüş halde bulundu. Kesici aletle öldürülen iki kardeşten Melisa Şimşek’in ellerinin de arkadan bağlı olduğu belirlenirken, polis olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.

Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası toplumun İsrail’in pervasız saldırganlığına sessiz kalmaması küresel barışın gereğidir

İsrail’in Suriye, Lübnan ve Yemen’e yönelik saldırıları hakkında Dışişleri Bakanlığı açıklamada bulundu.