Filozof Roma imparatoru Türkiye’ye geri dönüyor

ABD‘deki Cleveland Sanat Müzesi‘nde sergilenen Marcus Aurelius heykeli, uzun süren bilimsel ve hukuki çalışmalar sonucu Türkiye’ye iade ediliyor.

Roma İmparatoru Marcus Aurelius’u filozof olarak tasvir eden bu bronz heykel, 1960’lı yıllarda Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden kaçak kazılarla yurt dışına çıkarılmıştı.

Türkiye‘nin yıllardır peşinde olduğu eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın New York Manhattan Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Birimi ile 2021’de başlattığı iş birliğiyle anavatanına dönüyor. Heykelin, Boubon Antik Kenti’ndeki Sebasteion yapısına ait olduğu, bilimsel analizler ve görgü tanıklarının ifadeleriyle kanıtlandı.

Cleveland Müzesi, 2023’te iade kararına itiraz etse de, 2024 Mayıs ayında yapılan ayak kalıbı testi, eserin Boubon‘daki heykel kaideleriyle birebir uyumlu olduğunu ortaya koydu. Almanya’daki laboratuvar analizleri de heykelin uzun yıllar Boubon’da gömülü kaldığını doğruladı.

Türkiye, bu iade ile kültürel mirasını koruma mücadelesinde önemli bir başarıya daha imza attı. Marcus Aurelius heykelinin bu yıl içinde ait olduğu topraklara dönmesi bekleniyor.

Related Posts

SÖZCÜ TV’nin karartıldığı 2. gün: ‘SIlah bırakma’ adı altında neler oluyor?

Siyasetçi Oktay Vural, PKK ve uzantılarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Vural, silah bırakma süreci ve bu konunun perde arkasında yaşananları Serap Belovacıklı’ya anlattı.

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

Bu marka krakerler geri çağrılıyor: Etikette büyük hata

Amerika Birleşik Devletleri’nde, popüler atıştırmalık markası Ritz’in fıstık ezmeli krakerleri yanlış ambalajlama nedeniyle ülke genelinde acil olarak geri çağrıldı.

AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef aldı: Sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti

AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef aldı: Sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti

Şaibede çember daralıyor

Yeni Şafak Gazetesi’nin 9 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… 42 ilde 221 üretici pazarı hizmette Aracıyı ortadan kaldırarak üreticinin doğrudan tüketiciyle buluştuğu üretici pazarlarının sayısı artıyor. 43 ildeki …