Erzincanlı Merve Aksun, Geleneksel Sepet Örme Sanatını Yaşatıyor

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde lavaş ekmeğini tandıra yapıştırmak için kullanılan, içi ot ya da parça kumaş dolu yastık olan rapatadan esinlenen Erzincanlı Merve Aksun (33), sepet örmeye başladı. Geleneksel sepet örme sanatını canlandıran Aksun, Üzümlü İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde 500 kişiye sepet örmeyi öğretti.

Erzincan’ın Üzümlü ilçesi Halk Eğitim Merkezi’nde takı tasarımı konusunda usta öğretici olarak görev yapan Merve Aksun, babaannesinden kalan rapatadan esinlenerek sepet örmeye başladı. Sepet örme konusunda usta öğretici konumuna gelen Aksun, bu alanda kurslar düzenledi. Yaklaşık 3 yılda 500 kişiye sepet örme dersi veren Aksun, bir taraftan da rapatadan yola çıkarak ev eşyaları ve dekoratif ürünler yaptı. Senelerce tandırlarda ekmek pişirmede kullanılan rapatayı modernize eden Aksun, “Ekmek pişirmede kullanılan rapataları yeniden günümüze taşımak için çalışma yaptım. Bizim kültürümüzün bir parçası olan rapatayı yapabilmek için önce ben sepet örme eğitimi aldım ardından yaklaşık olarak 500 kişiye eğitim verdik. Asıl amacımız Erzincan’da her eve girebilmek. Herkese öğretebilmek. Aslında hedefimiz sadece kadınlar da değil. Erkeklerimizle de bu kültürümüzü öğreterek yaşatmak istiyoruz” diye konuştu.

Sepetlerin doğal olarak kamış ve söğüt ağacı dallarından yapıldığını ifade eden Aksun, “Günümüz şartlarında daha modern ürünler elde edebilmek için Asya’ya özgü bir palmiye olan ‘rattan’ın malzemesini kullanıyoruz. Ürünlerimizin içerisinde ekmeklik sepetlerden tutun, aynalara, tepsilere, dekoratif ev ürünlerine kadar her şey mevcut. Kursa gelenler öncelikle zorlanıyor, bayağı bir emek harcandığını görüyorlar. Yapılan işlerin sonunda yaptıkça, işledikçe, ürünler ortaya çıktıkça büyük bir zevk alıp daha fazla yapmak istiyorlar. Bu çok büyük bir mutluluk benim için” dedi.

Related Posts

Otomobil elektrik direğine çarptı: 2 ölü,1 yaralı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde elektrik direğine çarpan otomobilin sürücüsü Ali Şahin (22) ile yanındaki Umut Cırban (19) öldü, Ali Özsan ise yaralandı.

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kötü haber

Avrupa Komisyonu’nun 2023 ve 2024 yıllarına ait Türkiye raporları, Strasbourg’daki Genel Kurul oturumunda görüşüldü. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, “2013’teki Gezi protestolarından sonra, Türkiye’deki demokratik standartlar açısından hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Türkiye, demokratik standartlarda gerileyen tek aday ülke olarak açıkça öne çıkmaktadır” dedi.

Finlandiya’ya ait bir savaş uçağı düştü

Finlandiya Savunma Kuvvetleri, ülkenin kuzeyinde bir F/A-18 Hornet savaş uçağının düştüğünü duyurdu.

Türk Kızılayı İsrail’in ablukası altındaki Gazzelilere sıcak yemek dağıtımı yaptı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken bölgede yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Türk Kızılay Derneği’nin Gazze’deki şubesi, bölgedeki barınma merkezlerinde kalan yerinden edilmiş Filistinlilere sıcak yemek desteği sağlıyor.

Sivas’ta vahşet: İki kardeş evde boğazları kesilmiş halde ölü bulundu

Sivas’ta anneleriyle yaşayan Umutcan (22) ve Melisa Şimşek (16) kardeşler evlerinde öldürülmüş halde bulundu. Kesici aletle öldürülen iki kardeşten Melisa Şimşek’in ellerinin de arkadan bağlı olduğu belirlenirken, polis olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.

Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası toplumun İsrail’in pervasız saldırganlığına sessiz kalmaması küresel barışın gereğidir

İsrail’in Suriye, Lübnan ve Yemen’e yönelik saldırıları hakkında Dışişleri Bakanlığı açıklamada bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir