6 gezegen gökyüzünde görsel bir şölen sunacak

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Profesörü: “6 Gezegenin Aynı Hatta Bulunması Nadir Bir Olay”

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, 6 gezegenin aynı hatta bir araya gelmesinin oldukça nadir görülen bir olay olduğunu belirtti.

Güneş sisteminde toplam 8 gezegen bulunduğuna ve bu gezegenlerin güneşin etrafındaki dönüş sürelerinin farklılıklarına dikkat çeken Kılıçoğlu, “Uranüs’ün Güneş’in çevresinde bir tur atması neredeyse insan ömrü kadar uzun sürmektedir. Zaman zaman güneşe uzak olan gezegenler, tesadüfi olarak yörüngelerinde aynı bölgede konumlanabilirler. Bu durumun gerçekleşme olasılığı genellikle düşüktür. Şu anda bu tür bir dönemi yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Kılıçoğlu, Güneş’e uzak 4 gezegen olan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ün bir araya gelerek gruplandığını ve şu anda Venüs ve Mars’ın da bu gruba katıldığını belirtti. Bu durumu “gezegen defilesi” veya “gezegen geçidi” olarak adlandıran Kılıçoğlu, astrofotoğrafçılar ve gökyüzü gözlemcileri için oldukça heyecan verici bir olay olduğunu vurguladı.

Kılıçoğlu ayrıca, gezegenlerin en iyi şekilde gözlemlenebileceği zamanın genellikle güneşin battıktan sonraki saatler olduğunu ve özellikle Satürn ve Venüs’ün ilk olarak gözlemlenmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Gezegenlerin gözlemlenmesi için şehir ışıklarından uzak bir yer tercih edilmesi gerektiğine de değinen Kılıçoğlu, “Ancak gezegenler oldukça parlak olduklarından dolayı, hedef gezegenleri gözlemek için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Yıldızlarla birlikte görünmeleri için sadece karanlık bölgeler tercih edilebilir” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin teleskop olmadan çıplak gözle görülebileceğini de ekledi.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir