55 yaşın altındakiler dikkat: Geceleri birkaç kez idrara çıkıyorsanız sebebi bu hastalık olabilir

Gecenin bir vakti uyanıp idrara çıkmak eğlenceli olmasa da, zaman zaman herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak, özellikle 55 yaşın altındaysanız ve geceleri birden fazla kez uyanıyorsanız, bu durum bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Çoğu yetişkin günde altı ila yedi kez idrara çıkar ve altı ila sekiz saatlik bir uyku süresiyle geceyi kesintisiz geçirebilirler. Konusunda uzman ürolog Rena Malik, York Post’a verdiği bir röportajda, insanların gece idrara çıkma sıklığının pelvik taban sağlıklarıyla ilişkili olabileceğini belirtti.

Ürolog, pelvik tabanın organları destekleyen bir hamak gibi işlediğini ve eğer bu bölge zayıfsa veya düzgün çalışmıyorsa, aşırı aktif mesane sorununa yol açabileceğini açıklıyor. Yaşlandıkça vücut değişir ve bu, idrar üretimini de etkiler. Ürolog Malik, 55 yaşın üzerindeyseniz, geceleri bir kez uyanmanın oldukça yaygın bir durum olduğunu belirtiyor.

“Mesanen, fazla suyu tutamayacak kadar dolduğunda, bir kez uyanman gerekebilir” diyor.

 Pelvik taban kasları zayıflamış olabilir

Ancak daha gençseniz, tuvalete gitmek için birden fazla kez uyanmak, rutininizin bir parçası olarak kabul edilebilecek bir durum değildir. Malik, bunun aşırı aktif mesane veya zayıflamış pelvik taban kaslarına işaret eden karmaşık bir semptom olabileceğini belirtiyor.

Alıntı yapılan medya kuruluşu, “Eğer gece boyunca birden fazla kez idrara çıkmak için uyanıyorsanız, nokturnal pollakiüri veya nokturi hastalığına yakalanıyor olabilirsiniz” şeklinde bir açıklama yapıyor.

Alışkanlıklar da önemli bir rol oynar. Yatmadan önce çok fazla su içiyorsanız, mesanenizi fazla çalışmaya zorlayabilirsiniz.

Ürolog, “Yatmadan önce çok fazla su içerseniz veya yatağınızın yanında bir bardak su bulundurursanız, idrara çıkmak için uyanmanız gerekecektir” diye açıklıyor.

Ne içtiğiniz de önemlidir çünkü alkol ve kafein diüretik özellik gösterir; yani tükettikten birkaç saat sonra tuvalete gitme isteğinizi artırır. Malik, yatmadan birkaç saat önce sıvı tüketiminden kaçınmayı öneriyor. Bu, kahvenizi tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelmez; bazen sadece bazı küçük ayarlamalar yapmak yeterlidir.

Related Posts

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Birçok kişi farkında olmadan 240 kalorili bu meyve yüzünden kilo alıyor!

Sağlıklı beslenme trendlerinin vazgeçilmezlerinden biri olan avokado, lezzeti ve sağlığa olan faydaları ile dikkat çekiyor. Ancak bu popüler meyve, içerdiği yüksek kalorilerle farkında olmadan kilo alımına yol açabilir. İşte avokado dışında farkında olmadan kilo aldıran besinler…

20’lik Dişlere Dikkat !

20’lik dişlerin estetik açıdan çok önemli olduğunu anlatan uzmanlar, 20’lik dişlere yapılacak müdahalelerin gülüş estetiğini etkileyeceğini söyledi. 

Bebeğinizin sağlığı tehlikede olabilir: Sahte mamaları nasıl anlarsınız?

Sahte bebek mamaları, çocuklarda büyüme geriliğinden ağır metal zehirlenmesine kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, güvenilir mama seçimi için dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlattı.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Nagoya Üniversitesi araba tutulması olarak bilinen hareket hastalığına karşı çözüm olacak bir yol keşfetti. Bu keşif hareket hastalığı semptomlarını 2 saate kadar önemli ölçüde azaltabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir