Erzurum’da çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Sözleşmeli Besicilik Projesi Tanıtım Programı’na katıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı misyonunda 7,5 ayı geride bıraktığını söyleyen Kirişci, “” dedi.
“Türkiye’yi daima birlikte inşa edeceğiz”
2023 yılında Cumhuriyetin 100’üncü yılını geride bırakıp, yeni bir yüzyıla girileceğini belirten Kirişci, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği üzere Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı, Türkiye yüzyılı olacak. Yüzyılı motivasyonuyla şekillendirdik. Tarımda sağlam bir altyapı kurarak on yılların planlamasını yapıyoruz. Üreticilerimizle el ele vereceğiz, büyük ve güçlü Türkiye’yi daima birlikte inşa edeceğiz. 2022 Ziraî Dayanaklar Kararı çok değerli. Hükümet olarak bu kararlığımızın bir tezahürü olarak siz çiftçilerimizin her vakit yanındayız. Dün, Resmi Gazete’de Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘2022 Yılında Yapılacak Ziraî Desteklemelere ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım dayanağına Ait Karar’ yayımlandı. Çok kıymetli bir adım attık. 2022 yılı üretim periyoduna ilişkin mazot ve gübre dayanaklarımız, 2023’ün Mart ayı yerine, 2022 yılı içinde ödenecek. Çiftçilerimiz, ekim devrinde girdi maliyetlerini düşünmeden üretim yapabilecek. Kelam konusu takviyeler, çiftçilerimize nakit olarak verilmeyecek, Ziraat Bankası banka kartlarına yüklenecek. Çiftçilerimiz, kartlarına tanımlanan destekleme ödemelerini yalnızca mazot ve gübre alımında kullanabilecek.“ diye konuştu.
“Destekler kat kat arttı”
Gübre dayanağı ödemelerindeki artışın ise eser bazında yüzde 130- 163 ortasında değişen oranlarda gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Kirişci, şunları kaydetti:
“Sertifikalı tohum kullanım dayanağı ödemeleri yüzde 50- 150 oranlarında yükseltildi. Ziraî destekleme bütçemiz 54 Milyar TL’ye ulaştı. 2002 yılında 1,8 milyar TL olan ziraî destekleme bütçemiz, 30 kat artışla 2023 yılında 54 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2022 yılı ziraî destekleme bütçemiz, 25,8 milyar TL iken, bu ölçü 2023 yılında yüzde 109 artışla 54 milyar TL’ye çıkartılmıştır. Bu kapsamda, bitkisel üretim destekleme bütçemiz yüzde 120 artışla 35,2 milyar TL’ye yükseltilmiştir. Hayvansal destekleme bütçemiz ise yıllık yüzde 56 artışla 11,8 milyar TL’ye çıkartılmıştır.“
“Müjdelerle geldik”
Sözleşmeli besicilik projesinin tanıtımını Erzurum’da yapma kararı aldıklarını ve muştularla geldiklerini kaydeden Kirişci, “Sözleşmeli besicilik ile tarımda ‘yerli ve ulusal üretim’ atağımızda yeni bir evre kaydediyoruz. Bu proje ile; ‘Alım Garantisi’ ile maliyete nazaran fiyat siyasetiyle üreticimize mutlak kârlılık sunuyoruz. Öncelikle, bu alanda uzmanlardan oluşan bir maliyet kurulu kurulacak. İşletmelerin ölçek durumu ile bölgesel girdi fiyatlarına nazaran aylık maliyetler belirlenecek ve bu sayılar Kurum web sitesinde yayınlanacak. Kontratlı besicilik modeli, kırmızı et tedarik zinciri çok aktörlü bir yapıya sahiptir. Yetiştiricilerden celepler genç danayı alarak besiciye satarlar. Besiciler de uzun bir besi döneminden sonra komisyoncuya yahut sanayiciye satış yapar. Aktör sayısı arttıkça tedarik zinciri zayıflamakta ve manipülasyona açık hale gelmektedir. Kontratlı model ile orta aktörler olmayacak, alıcı ile satıcı direkt muhatap olacak. Burada amaç kitlemiz küçük ve orta ölçekli üreticilerimizdir.
Asgari 5, azami 200 baş için kontrat yapılacak
Asgari 5, azami 200 baş için mukavele yapılacak. Mukaveleler, yıllık olacak, her yıl yenilenecek ve 5 yıl devam edecek. Kontratlı besicilik uygulamamızın değerli yanlarından biri de randımana dayalı olarak vereceğimiz teşvik primleridir. 200 kilogram karkasın üzerine teşvik primi veriyoruz. 201-250 kilogram ortası her kilogram için 2,5 TL, 205- 300 kilogram ortası her kilogram için 3,5 TL ve 301-350 ve üzeri her kilogram için 5 TL verimlilik primi verilecektir. Böylelikle hem her bir hayvandan en ülkü parametrelerde et üretimini hedefliyoruz hem de emeğinizin karşılığını almanızı sağlıyoruz.“ diye konuştu.
“Üretirken de satarken de sizin yanınızda olacağız”
“Her vakit sizin yanınızdayız. Üretirken de satarken de sizin yanınızda olacağız. Kontratlı besicilik ile kırmızı ette fiyat istikrarı ve piyasa regülasyonunu hedefliyoruz. Ülkemizde maalesef vakit zaman kırmızı et ile ilgili gerçekle alakasız yorumlar yapabilmektedir. Bu sistemle Besi Kayıt Sistemini oluşturacağız. Hayvansal gübrelerin, toprağın gereksinim duyduğu vakitte ve ölçüde kompost biçiminde kullanılmasını sağlayacağız. Hayvan beslemede hakikat rasyonlar hazırlamak suretiyle enterik metan emisyonunu azaltacağız.“
“Tarımsal destekleme ödemelerini hesaplara aktarıyoruz”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ziraî destekleme ödemeleriyle ilgili bir açıklama yaptı.
Kirişci, “1 milyar 381 milyon 499 bin 845 TL’lik ziraî destekleme ödemelerini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz.” dedi.