TÜİK açıkladı: Genç nüfusta düşüş sürüyor!

Türkiye’de Genç Nüfusun Durumu: İstatistikler Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre, 2024 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 14,9’u gençlerden oluştu. Bu oranla Türkiye, Avrupa Birliği ortalamasının üzerine çıkmış durumda. Ancak genç nüfusun ağırlığının zamanla azalması bekleniyor.

Genç Nüfusun Durumu Detaylıca İncelendi

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, Türkiye’nin toplam nüfusu 2024 sonunda 85 milyon 664 bin 944 kişiye ulaştı. 15-24 yaş aralığındaki genç nüfus ise 12 milyon 763 bin 159 kişi olarak belirlendi. Gençlerin yüzde 51,2’si erkek, yüzde 48,8’i ise kadınlardan oluştu. 1950 yılında yüzde 20,8 olan gençlerin oranı, 2024’te yüzde 14,9’a geriledi.

Nüfus projeksiyonlarına göre genç nüfusun azalma trendinin devam edeceği öngörülüyor. 2030 yılında gençlerin oranının yüzde 14,8’e, 2100 yılında ise yüzde 9,6’ya düşmesi bekleniyor.

Türkiye’nin Genç Nüfus Oranı AB Ortalamasının Üzerinde

AB üyesi ülkelerde 2024 yılı genç nüfus oranı ortalama yüzde 10,7 olarak hesaplandı. Türkiye’nin genç nüfusu bu ortalamanın oldukça üzerinde görünüyor. AB ülkeleri arasında en yüksek genç nüfusa sahip olan ülke yüzde 12,6 ile İrlanda iken, Türkiye yüzde 14,9 ile listenin başında yer aldı.

Genç Nüfus En Fazla Hangi İlde?

Genç nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 20,8 ile Hakkari olarak belirlendi. Hakkari’yi sırasıyla Şırnak ve Siirt takip etti. En düşük genç nüfus oranı ise yüzde 11,8 ile Balıkesir’de görüldü.

Gençlerin Eğitim ve İş Durumu

2024 yılı itibarıyla 15 yaşındaki gençler için beklenen yaşam süresi 63,5 yıl olarak hesaplandı. Genç kadınların erkeklere kıyasla ortalama 5,2 yıl daha uzun yaşaması bekleniyor.

Gençlerin işgücüne katılım oranı yüzde 47,2’ye yükselirken, işsizlik oranı yüzde 16,3’e geriledi. Ne eğitim ne de istihdamda olan gençlerin oranı ise yüzde 22,9’a çıktı.

İstihdam edilen gençlerin yüzde 56,3’ü hizmet sektöründe yer alırken, erkekler daha çok sanayi sektöründe çalışıyor. Kadınlar ise genellikle hizmet sektöründe çalışma tercihinde bulunuyor.

Gençlerin Mutluluk Kaynağı: Sağlık

Gençlerin yüzde 51,8’i kendilerini mutlu hissettiklerini belirtirken, mutluluğun temelinde sağlık yer alıyor. Kadınların mutluluk oranı erkeklerden daha yüksek olarak yüzde 55,4 olarak belirlendi.

İnternet kullanımı gençler arasında oldukça yaygın. Gençlerin yüzde 98,5’i mesajlaşma, yüzde 95,7’si ise sosyal medya üzerinden iletişim kuruyor.

Eğitim ve İş Memnuniyeti Önemli

Gençlerin yüzde 79,6’sı işlerinden memnun olduklarını belirtirken, yüzde 54,1’i ise kazançlarından mutlu olduklarını ifade etti. Eğitim memnuniyet oranı ise gençler arasında yüzde 65,4 olarak ölçüldü. Kadınlar, eğitim ve kazanç memnuniyetinde erkekleri geride bırakmayı başardı.

Related Posts

Şimşek’ten Hürmüz Boğazı açıklaması: Hazırız

Orta Doğu’daki gerilimin ardından petrol arzında kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı ile ilgili İran tarafından kapatılabileceği endişeleri gidere artıyor. Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda enerji krizi yaşanbileceği kaygısı öne çıkıyor. Hazine ve …

Benzin ve motorine tarihi zam! İsrail-İran savaşı tabelaya yansıdı: Fiyatlar uçtu!

Bu gece yarısından itibaren benzine 1 lira 51 kuruş, motorine ise 3 lira 30 kuruş zam yapıldı. İsrail-İran savaşı nedeniyle artan petrol fiyatları, akaryakıt fiyatlarında sert artışlara neden oldu. Bu gece fiyata yansıyan zam sonrası, motorin 55 lirayı, benzin 52 lirayı aşıyor. İşte benzin ve motorinde son durum…

TCMB’den yeni adım: 1 aydan uzun vadeli değişken faizli mevduata izin verildi, KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi

TCMB, TL’ye geçişi desteklemek için düzenlemelere gitti. 1 aydan uzun vadeli değişken faizli mevduata izin verildi, KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi

Türkiye’deki sanatçıların Spotify’dan ne kadar kazandığı ortaya çıktı

Spotify, Türkiye’ye özel ilk kez hazırladığı Loud&Clear raporunu yayımladı. Rapora göre Türk sanatçılar 2024’te 2 milyar TL’yi aşkın telif geliri elde ederken, bu gelirin büyük bölümü yurt dışı dinlemelerden sağlandı.

MTV son ödeme tarihi ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Karayolları Trafik Kanunu’na göre her yıl iki taksitle tahsil edilir. Aracın doğaya saldığı emisyon, aracın yaşı ve koltuk sayısı gibi detaylara göre ödenecek tutar değişiklik gösteriyor. Peki, MTV son ödeme tarihi ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl ödenir?

Son dakika |Konut satış verileri açıklandı

Türkiye genelinde konut satışları, Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artış gösterdi. Verilere göre, toplam satışlar yaklaşık %25 artarak 584 bini aştı. İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR LİDERLİĞİ ELDE ETTİ En fazla konut satışı …