Ağız ve diş sağlığı uyku kalitesini etkiliyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Tunçdemir, ağız ve diş sağlığının uyku kalitesini etkilediğini, en az 2 dakika dişlerin fırçalanması gerektiğini ifade etti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Tunçdemir

AA muhabirine konuşan Tunçdemir, kliniklere başvuru tercihlerinin değişimi, ağız ve diş sağlığının yaşam kalitesine etkisi ve doğru diş temizliği ile ilgili açıklamlarda bulundu.

‘DİŞ HEKİMLİĞİ ESTETİK BOYUT KAZANDI’

Tunçdemir, son yıllarda ağız ve diş sağlığında kliniklere başvuru tercihlerinin değiştiğini belirterek, “Bundan 25 yıl önce hastalar sadece diş ağrısı veya protez talebiyle geliyordu. Artık şimdi ‘Daha nasıl iyi gülümseyebilirim, dişlerim nasıl daha iyi beyaz olur?’ Artık bunlarla gelmeye başladılar. Dişlerini büyütmek için başvuranlar var. ‘Dişlerimi daha nasıl beyazlatabilirim?’ diyenler var. Diş hekimliğinde iş, estetik boyut kazandı diyebilirim” diye konuştu.

‘İYİ, KALİTELİ BİR UYKU İÇİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ’

Ağız ve diş sağlığının yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini kaydeden Tunçdemir, “Bir hafta dişlerimi fırçalamadım. Sonraki haftada da olması gerektiği gibi dişlerimi fırçalayıp, diş ipimi kullanıp ve gargarayla ağzımı çalkalayıp yattım. Çok daha dinlenmiş, uykumu almış bir şekilde uyandığımı hissettim. Ağız ve diş sağlığı birçok yeniliğe, güzelliğe ulaşılmasını sağlıyor. İyi, kaliteli bir uyku için ağız ve diş sağlığı bakımı çok daha önemli diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘SADECE FIRÇALAMAK YETMEZ, DİŞ İPİ DE KULLANILMALI’

Diş temizliğinde yapılan bazı yaygın hatalara işaret eden Tunçdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Dişlerimizi sadece 15-20 saniye kadar fırçalıyoruz. Dişlerdeki yemek artıklarının tam olarak uzaklaştırılabilmesi için en az 2 dakika fırçalamamız gerekiyor. Bunda da sıra takip edilmeli. Sağ üst taraftan başlayıp, ön, arka ve çiğneme yüzeyleri ile ortalama 2 dakika boyunca fırçanızın ağızdan çıkmaması gerekiyor. Sadece fırçalamak yetmez. Aynı zamanda her akşam mutlaka diş ipi kullanmanız gerekiyor. Günde on seferde fırçalasanız iki dişin arasına fırça girmediği için o bölgeleri temizleyemezsiniz.”

‘FIRÇALAMA SIRASINDA AÇIK BIRAKILAN MUSLUKTAN 8 TON SU KAYBEDİLİYOR’

Son olarak fırçalama sırasında su israfının önlenmesine vurgu yapan Tunçdemir, “Ayrıca fırçalama sırasında musluk kapatılmalı. Fırçalama sırasında açık bırakılan musluktan 8 ton su kaybediliyor. Fırçayı ıslatmanıza gerek yok. Normal macunu bir küçük bir parça koyup dişleri fırçalamaya başlayalım” diyerek sözlerini noktaladı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir